Új Mercury modellek Chicagóban

2003.02.13. 12:17

A Ford belefogott harmadik amerikai márkájának felélesztésébe. Eddig jórészt tanulmányautókon mutatták be a márka új arculatát, az idei Chicago Auto Shown azonban egy új szériamodell és egy jövőre bemutatkozó négyajtós nagykocsi előzetes prezentációja jelzi, hogy a tervek egyre közelebb vannak a megvalósításhoz.

 
   
   

A kézzelfoghatóbb újdonság a Monterey, amely a Nissan Questtel közös üzemben gyártott Villagert váltja fel, és néhány részletet leszámítva azonos a Ford Windstar egyterűvel. A legfontosabb különbség az új hűtőmaszk, amely a márka megújulását jelző gazdagon krómozott, sűrű vízszintes osztású hűtőrácsot hordozza. Emellett a Windstar 3,8 literes V6-osát egy nagyobb, 4,2 literes egységgel váltották fel, amely 201 lóerejével teljesítményben ugyan nem nyújt többet, mint a Windstarban használt egység, de nagyobb nyomatéka révén még kényelmesebb vezethetőséget garantál. A Monterey emellett luxuskivitelű utasteret és számos kényelmi és biztonsági extrát kínál, egyebek közt első és hátsó parkoló radart, fűthető és hűthető első üléseket és függönylégzsákokat, hogy csak néhány fontosabbat említsünk.

 
   
   

A másik újdonság, a Montego nevű négyajtós modell egyelőre csak rajzon volt látható. A 2004-ben bemutatkozó modell formailag a Ford Five Hundred modellre emlékeztet, bár annál sportosabb jelenség. Itt sem maradt le a jellegzetes Mercury hűtőmaszk, amellyel a márka megújulását igyekszik hangsúlyozni a Ford. A Montegoba háromliteres Duratec V6-os motor és fokozatmentes CVT váltó kerül, amelyet a Ford a ZF-el közösen készít majd. Az autó emellett megrendelhető lesz első- és négykerék-hajtású kivitelben is.

A Ford ezzel a két modellel kezdi meg azt a kampányt, amelynek eredményeképpen a márka a tervek szerint a külföldi eredetű típusok gyűjtőhelyéből a jómódú középosztálybeli amerikaiak elegáns és kényelmes autókat kínáló márkája lesz.