Egyedi BMW-k országszerte

2003.02.18. 15:26

 
   
   

A tavalyi évben 6%-os fejlődést felmutató BMW gyár Individual nevű programja idén ünnepli 12. születésnapját. Ezt csak azért említjük, nehogy valaki azt higgye, hogy a dolog teljesen új. Nem egy számítógépes programról van szó, hanem arról az elképzelésről mely szerint a BMW vásárlók teljesen egyedi elképzeléseik szerint rakhatják össze autóikat. Ehhez az Individual csomagban kínált extra felszerelések választéka áll rendelkezésükre. Fényezés színe, ülés kárpitok fajtája-színe, belső kárpitozás, elektronikus extrák és a többi, és a többi. Annyi féle apró, és nem is apró dologról van szó, hogy a variációk száma közelít a 3 millióhoz. Az így elképzelt autó végül pontosan annyi extrát fog tartalmazni - és persze épp olyanokat - amelyeket a tulajdonosa elképzelt. Se többet, se kevesebbet.

 
   
   

A gyártás menete is eltér kicsit a hagyományos BMW-kétől. A széria autó összeszerelő soron elkészítik az alapokat, majd az autót átszállítják a BMW-s körökben sport tagozatként ismert M műhelyébe, ahol 6 hét alatt, teljesen kézi munkával építgetik bele a kért cuccokat. Ezután a befejező ellenőrzési műveletek ismét a széria autókkal együtt folynak. Természetesen ezek az egyedi autók kicsit magasabb áron jutnak tulajdonosukhoz, sőt az egyes alkatrészek árai is magasabbak. Tehát az Individual metálfény drágább, mint a sima metálfény, az Individual bőrkárpit drágább, mint a sima bőrkárpit, de ennek ellenére van igény erre a fajta autógyártásra is.

 
   
   

Piackutatás eredményeként vágtak bele a programba 1991-ben, és azóta több, mint 220.000 ilyen építésű, teljesen egyedi autó készült el. Magyarországon 4 éve lehet rendelni Individual BMW-t, és évi 15 darab mondható az átlagos értékesítési számnak. A hazai képviselet pár nap múlva kezdi meg az Individual országos reklámkampányát, melynek keretében a találomra összeépített három darab autót (3-as kabrió, 5-ös, és 7-es) nem csak a budapesti, hanem a vidéki kereskedőket is érintő Roadshow keretében mutatják be.