Bemutatták az új Subaru Imprezát

2000.08.23. 21:41

 
   

Japánban a mai napon mutatkozott be hivatalosan is a Subaru Impreza, melyet egyes piacokon már az év végén kapni lehet majd.
Az első sorozatú Impreza a világ rali-versenyein gyűjtött érdemei miatt roppant népszerű volt a sportkedvelők körében, azonban az idő elszállt felette. A leglátványosabban a forma változott meg, a karcsú ék-alakot az aktuális Legacyra emlékeztető, jóval gömbölydedebb vonalak váltották fel. A méretek is látványosan megnövekedtek, így az új modell már Európában a kompakt karegóriába sorolható - az előző gépen érezhető volt, hogy japánok tervezték japánoknak. Megmaradt viszont a harcias kiállás, amelyet a sportos sárvédő-szélesítések hangsúlyoznak. Sajnos a kétajtós változattól búcsúznunk kell, az új modell már csak limuzin és kombi kivitelben lesz elérhető.
Ami nem látható, mégis lényeges változás: a karosszéria csavarási merevsége több mint a háromszorosára nőtt, az új futómű csendesebb és stabilabb, az autó irányítása még könnyebb és precízebb lett, főleg nagyobb tempónál. A könnyebben kapcsolható váltó is a sportos vezetőknek jön majd igazán jól, bár a Subaru igazán csak a legerősebb motorjaival hozza a formáját. A 2 literes turbós 218 lovas boxer erőforrás, ahogy a többi is, az elődmodell öröksége, a kisebb változatokba az előbbi motor 125 lóerős szívóváltozata, vagy a 95 lóerős 1,6 literes kerül majd, a nem túl távoli jövőben pedig teljesen új erőforrások várhatók a régiek helyére. Az új Imprezának természetesen lesz raliváltozata is, melyet a csak Japánban kapható, 280 lóerős változatból építenek.
Az európai premierre az októberi Birminghami autókiállításon kerül sor, míg a balkormányos piacokra várhatóan csak jövőre kerül az újdonság.