Bitter CD2: luxuskupé Holden alapokon

2003.03.07. 13:05

 
   
   

A kis német cég Genfben bemutatott modellje egyelőre csak tanulmány, amelynek feladata felmérni a potenciális vásárlók igényeit. Erich Bitter az 1970-es évek elején kezdett luxusautókat építeni Opel mechanikára, de az utóbbi években, ahogy felröppent a hír, hogy a hátsókerék-hajtású Omega utód nélkül tűnhet el az Opel palettájáról, Bitterék kénytelenek voltak új partner után nézni. A választás viszonylag kézenfekvő volt: az ausztrál Holden egész típussorozatot épített az Omega padlólemezére, ráadásul olyan amerikai stílusú V8-as motorokkal, amilyeneket az Opel régóta nem kínál.

 
   
   

Az együttműködés egyik első jele az új CD2 tanulmány, amely arányaiban a régi CD és SC modellekre emlékeztet, míg formai megoldásai az 1995-ben bemutatott négyajtós Type 3 Berlinát idézik. A 4,9 méter hosszú, 1,89 méter széles és 1,39 méter magas négyszemélyes túrakocsi műszaki szempontból azonos a Holden Monaro kupéval. A dinamikus haladásról egy 5,7 literes 340 lóerős V8-as dolgozik, és bár ez esetben nem közöltek pontos adatokat,

 
   
   

feltételezhető, hogy a Bitter CD2 is ugyanúgy képes 260 km/h-val száguldani és 6 másodperc alatt 100 km/h-ra gyorsulni, mint az ausztrál rokon. A gyártásról tudomásunk szerint egyelőre nem döntöttek, és egyes pletykák szerint az sem lehetetlen, hogy a szériaváltozatba a GM erősebb motorjai - egy 440 lóerős hatliteres V8-as vagy akár a Cadillac új V12-ese - kerülnek.