Jaguar: tíz éve Magyarországon

2003.03.14. 14:00

 
   
   

Tíz éve már, hogy a Jaguár betette két tappancsát Magyarországra. Azért csak kettőt, mert ugye az elsők nem is érik a földet, bár ha jobban megnézzük, lehet, hogy a hátsók sem. Az akkori kínálat mindössze az XJ-re és az XJS-re szorítkozott, melyekből igazán az csak XJ hatott a magyar vásárlókra. Az első években tervezett évi 10 autó eladását mindig sikerült túlszárnyalni néhány darabbal, ami egyértelműen mutatta, nálunk is szükség van a luxusra.

 
   
   

A meglehetősen alacsony darabszámú értékesítés azonban nem jelentett hátrányt a hazai forgalmazónak a gyártónál; ugyanolyan kedveséggel, szeretettel istápolták őket, mint akár legnagyobb németországi partnerüket. Az S-Type, és az X-Type megjelenésével azonban robbanásszerűen megnőtt az érdeklődés. Ma már elmondható, hogy a kezdeti évek darabszáma megtízszereződött, hiszen 100-nál is több autó kelt el tavaly, és idénre természetesen még többet terveznek. A tavalyi bemutató után - a gyártás csúszása miatt - május környékén kerül az üzletbe az új XJ , melyre már az előrendelések lefedték a teljes Magyarországra szánt mennyiséget.

 
   
   

A születésnapot az importőr az országos hálózat gondolatával ünnepli. A nagyobb városokba tervezett 5-6 darab kereskedés azonban teljesen biztos, hogy nem önálló Jaguár kereskedésként fog üzemelni. Ha megkapják az engedélyt egy másik márka melléhelyezésére, akkor már jövő januárban nyithatnak a szalonok, ha viszont nem, akkor marad a budapesti központ, ahol az új XS alumínium karosszériáját is javítani képes központ épül. Ez a bázis a környező országok Jaguár-alumínium javítási igényét is lefedi majd.