Új szerződés a Mitsubishi és a Hyundai között

2003.03.19. 14:48

 
   
   

Ma írta alá a koreai és a japán cég vezetése az új együttműködési megállapodást, amely a személyautók közös fejlesztésének, gyártásának és forgalmazásának ad új kereteket. Az aláírással hatályba léptetett szerződés egy húsz évvel ezelőtt született okiratot vált fel, és a kommentárok alapján úgy tűnik, hogy sokkal szélesebb körű, kölcsönös alapon nyugvó kooperációt tesz lehetővé. Az együttműködésben harmadik félként részt vesz az alkatrész-beszállító Hyundai Mobis is, ami arra enged következtetni, hogy a Mitsubishi és a Hyundai autóiban a jövőben is számos közös komponenst találunk majd.

A Hyundai az 1980-as években a Mitsubishi műszaki segítségével kifejlesztett járművekkel kezdte meg a tevékenységét, és még most is számos, a japánok által kifejlesztett főegységet találunk a koreai autókban. Ami viszont alapvetően megváltozott az elmúlt évtizedek során, az a két cég piaci jelentőségének viszonya: a Hyundai és leányvállalata, a Kia jelenleg komolyabb szereplőnek tűnik a világ autópiacain, mint a műszaki szempontból még mindig fejlettebbnek tartott Mitsubishi, ami egyenrangú partnerekké teszi a két céget.

Az új szerződés mégsem csak ezért született: valószínűleg a mindkét vállalkozásban jelentős részesedést birtokló DaimlerChrysler hosszú távú költségcsökkentési tervei húzódnak meg a háttérben, amelynek eredményeképp a Mercedesen kívül a konszern összes márkájánál feltűnhetnek a közös fejlesztések eredményei.