Lexus HPX: villámgyors félszerzet

2003.04.18. 13:32

 
   
   

[New York Auto Show] Egyelőre tanulmányautóként mutatkozott be a sportos luxus-kombi-terepjáró. A Toyota kaliforniai tervezőstúdiójában megálmodott jármű az utóbbi időszak divatja szerint kategorizálhatatlan keverék, amely egyszerre igyekszik számos, egymásnak sokszor ellentmondó igényt kielégíteni. A gömbölyded forma elsőre az Infiniti FX45-öt juttatja az eszünkbe: az oldalablakok és a tető íve, az első és hátsó lámpák keskeny csíkjai mind a rivális márka újdonságára emlékeztetnek. Nagy különbség viszont, hogy míg az FX45 egyértelműen terepjáró-szerű, addig a HPX egy jóllakott kombi arányait hordozza.

 
   
   

A Lexus HPX lemezei alatt egy személyautó padlólemezét találjuk: a tanulmány a Lexus GS430 alkatrészeire épül, és ugyanaz a 4,3 literes 300 lóerős V8-as motor hajtja egy ötsebességes automataváltón keresztül. Az állítható magasságú futómű és a négykerék-hajtás viszont csak a tanulmányautó sajátja: ezek biztosítják, hogy az autó könnyű terepen és aszfalton egyaránt jól boldoguljon. Az autó belsejében három üléssorban hat ülést helyeztek el: négy felnőtt méretű fotelt és hátul két ülést a gyermekek számára. Belül mindent fehér bőr borít, de - tanulmányautóról lévén szó - nem ez szúr szemet először a belső térbe pillantva.

 
   
   

A kormánykerék és a szokásos műszerfal helyett ugyanis egy repülőgép-kormányra emlékeztető eszköz és néhány kerek folyadékkristályos kijelző néz szembe a vezetővel: a HPX-et elektronikus kormányvezérléssel és testre szabható műszerfallal is ellátták, de van benne GPS alapú navigációs rendszer, sőt, a gyerekek lekötésére DVD-lejátszó is, amelynek képe a középső ülések háttámlájába szerelt színes kijelzőkön jelenik meg.

 
   
   

Arról egyelőre nem nyilatkoztak a Toyota illetékesei, hogy a HPX-nek lesz-e sorozatgyártású változata, de a mai divatot ismerve nyilván sokak érdeklődését felkelti majd a kényelmes, sportos, praktikus és tágas autó, így nem lepődnénk meg, ha a - valamivel hagyományosabb formában való - gyártás mellett döntenének.