Újra modellt frissít a Fiat

2003.04.22. 13:56

 
   
   

Több mint tíz éve nem alkalmazták a modellfrissítés gyakorlatát a Fiatnál. Az autóiparban bevett szokás, hogy egy-egy modell életciklusának felénél jelentős formai és tartalmi átalakításokat végeznek egy-egy típuson, hogy újból felkeltsék a vásárlók érdeklődését és növeljék a típus versenyképességét az újabb modellekkel szemben. Korábban a Fiat is követte ezt a gyakorlatot, de Paolo Cantarella, a Fiat 1990-ben hivatalba léptetett vezérigazgatója ellenezte, így teljesen fel is hagytak vele. Az utolsó alaposan felfrissített modell az Uno volt, amelyet 1983-ban mutattak be és 1989-ben dolgoztak át, ezek után legfeljebb egy-egy apró és olcsón lecserélhető alkatrészt változtattak meg az autókon.

 
   
   

Cantarella távozásával és a Fiat anyagi helyzetének drasztikus romlásával azonban újra előtérbe került a modellfrissítés ötlete, annál is inkább, mivel ez a létező legolcsóbb módszer az idősebb típusok iránti kereslet fellendítésére. Az első fecskének a Barchetta roadster tekinthető, amelynek felújított változatát a múlt év végén mutatták meg először a közönségnek, és azóta nagy sebességgel folyik az összes olyan modell átalakítása, amelynek leváltását csak hosszabb távon tervezik. Idén az Alfa GTV és Spider nyitotta a sort, majd júniusban következik a Punto, szeptemberben az Alfa 156-os, novemberben pedig az Alfa 166-os. Jövő nyárra várható a következő hullám, amelyben állítólag bemutatkoznak a cég legvitatottabb típusainak, a Stilónak és a Multiplának az újragondolt változatai, és jövőre alakul át a Palio család és az Alfa 147-es is.

 
   
   

A felújítási lázból egyetlen típus marad ki, a Lancia Thesis, amely a cég vezetése szerint nem viselne el egy ilyen beavatkozást, de ugyanakkor legalább három új Lancia modell bemutatására számíthatunk a következő két és fél évben. Ezzel gyakorlatilag a Fiat Auto szinte teljes modellpalettája lecserélődik vagy megújul 2004 végére, és ha a tervezők jól végzik a munkájukat, akkor az olasz autóipart megtestesítő cég egy újabb esélyt kaphat a túlélésre