GloCar: világító autó a Fordtól

2003.04.25. 11:20

A "látni és látszani" elv tökéletes megvalósítására törekedtek a tanulmányautó tervezői. A GloCar újítása abban rejlik, hogy nem csak néhány lámpa bocsáthat ki fényt az autó felületén, hanem teljes panelek úszhatnak fényárban.

 
   
   

Ezzel a Ford szakemberei szerint több lényeges előny is jár. A legfontosabb, hogy az GloCar éjszaka sokkal jobban látható mint hagyományos társai, így épp az egyik leggyakoribb balesettípus, a sötétben, rossz látási viszonyok miatt bekövetkező karambol elkerülését segítheti elő. Emellett az autó színe és a világítás fényereje is igény szerint, pillanatokon belül változtatható, ami nem csak a tulajdonos egyéniségének kiteljesedését segítheti elő, de azt is lehetővé teszi, hogy az egyes panelek átvegyék a hagyományos fényjelző berendezések szerepét.

 
   
   

A GloCar esetében a teljes hátsó panel féklámpaként, az oldalpanelek pedig indexként működhetnek, így a jelzéseket nem csak észrevenni könnyebb, de a szemet is kevésbé bántják, mivel a nagy felület miatt jóval kisebb lehet az egységnyi felületre jutó fényerő. A tervezők a fény intenzitásának változtatását emellett egy új, figyelmeztető funkció megvalósítására is felhasználták: a GloCar érzékelői segítségével képes észlelni, ha a követő autó veszélyesen kis távolságba kerül, és figyelmeztetésként megnöveli az összes panel fényerősségét.

 
   
   

Ezen az előnyök mellett szinte eltörpül a megoldásnak az a pozitív tulajdonsága, hogy kiváltja a költséges festési eljárásokat, így a gyártási költségeket is csökkenti, mivel a GloCar gyártásánál az eddigieknél jóval kisebb kapacitású és egyszerűbb, egy színnel dolgozó festőberendezés is alkalmazható volna. Az oldalpanelek anyaga egyszerű áttetsző fröccsöntött műanyag, míg a fényről alacsony fogyasztású és nagy sorozatban igen olcsón előállítható többszínű LED-ek gondoskodnak.

Az autó tervezői egyéb tekintetben is a legmodernebb megoldásokat alkalmazták: a GloCar vázszerkezete egy öntött elemekből valamint húzott és hajlított profilokból álló alumínium rács, a meghajtásról pedig tüzelőanyag-cellás hajtás gondoskodik. Persze a GloCarbben a formában nemigen kerülhet gyártásba, de az építésénél alkalmazott számos ötlet némelyikével bizonyosan találkozhatunk majd a jövő autóin.