Motorcserék készülődnek a Land Rovernél

2003.05.06. 14:26

 
   
   

A jelenlegi zűrzavart hamarosan megszüntetik a Land Roverek motorterében. A jelenlegi motorválaszték egy része a Rovertől, egy másik része pedig a BMW-től származik, a tulajdonos Fordnak viszont egyre kényelmetlenebb ez a helyzet, mivel az idegen motorok megvásárlása sokkal többe kerül, mintha saját forrásból oldanák meg a motorok beszerzését.

Elsőkét a Freelander kap új Ford motorokat: az átdolgozott változat talán már az idén megjelenik, orrában a Ford négyhengeres benzines és dízelüzemű motorjaival. A nagyobb modellek esetében a Ford jobban odafigyel az exkluzivitás megőrzésére: Range Rover Sport utónevű kistestvérébe, az új Discovery-be és a jelenleg kétféle BMW motorral készülő Range Roverbe a Jaguar Ford alapú, de alaposan átdolgozott motorjai kerülhetnek. Egyelőre négy új motorról hallani: egy 3,2 literes 250 lóerő körüli teljesítményű V6-osról, és a jól ismert 4,2 literes 300 lóerős V8-as Jaguar benzinmotorokról, valamint két új, nagy teljesítményű dízelmotorról, amelyeket a PSA és a Ford közösen fejleszt.

Ez utóbbiak közül először a 2,7 literes V6-os mutatkozik be, de később - elsősorban a Jaguar XJ és a Range Rover számára - elkészítenek egy 4 liter körüli hengerűrtartalmú V8-as turbódízel egységet is, amely legalább 250 lóerős lesz. A rossz hír, hogy a nagyobbik dízelmotor csak az évtized második felére várható, így a Land Rover 2005-ig kénytelen lesz a Range Roverben a BMW dízelmotorját használni.