Az MG-Rover újabb kínai partnerrel tárgyal

2003.05.14. 13:58

 
   
   

A China Brillance után most a Geely-vel tárgyal a brit cég. A korábbi partnerrel azután szakadt meg az együttműködés, miután a gazdasági bűncselekmények miatt letartóztatták a Brillance elnökét. A Geely jelenleg elsősorban kisautóiról ismert Kínában, amelyek régebbi Daihatsu modelleken alapulnak. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Geely is ki szeretné-e használni az MG-Rover fejlesztési potenciálját, vagy csupán a brit típusok kínai gyártásának megszervezése a cél, de a hírek szerint az új közös üzem majdnem ugyanott épülhet fel, mint az, amelyet a Brillance épített volna. Érdekes adalék, hogy az angolok megint egy magánkézben levő vállalkozást környékeztek meg ahelyett a kézenfekvőbbnek tűnő megoldás helyett, hogy valamelyik nagy állami autógyárral kötnének szövetséget.

Az MG-Rover partnerkeresési kálváriája a BMW-vel való zajos szakítás óta tart, és eddig egyik próbálkozásuk sem hozott kézzelfogható eredményeket: a nagy autógyártók szóba sem álltak a britekkel, sőt, a maláj Protonnal folytatott tárgyalások is kútba estek. Ekkor jött a Brillance, amellyel rövid idő után megszakadt a kapcsolat, majd a lengyel FSO, ahol állítólag az angol cég vezetése tett komolytalan ajánlatot. Az egyetlen komolyan vehető partner az indiai Tata lehet, azonban az Indica kisautó rég beharangozott közös forgalmazásából még mindig nem látszik semmi. Ráadásul az új modellek késése és az egyre kevésbé versenyképes jelenlegi modellek azt is kérdésessé teszik, hogy lesz-e valami az MG-Rover önmegmentési terveiből.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.