Aston Martin motorok Németországból

2003.05.19. 14:51

 
   
   

2005-től Kölnben folyik tovább az Aston Martin V12-esek gyártása. A különösnek tűnő döntés már 1998 óta érlelődik, ekkor osztották ugyanis ketté a motor fejlesztését és gyártását végző Cosworth céget. A tervezéssel, gyártással foglalkozó részt az öntödével együtt az Audi vásárolta meg a Vickerstől a Crewe-i Bentley üzemmel egy csomagban, a Ford pedig csak a versenyrészleget kapta meg, ahol évente legfeljebb száz-egynéhány versenymotor készülhet. Ezzel az Aston Martin motorellátása idegen kézbe került, ami nyilván kényelmetlen az anyacég, a Ford számára. A Ford pedig úgy döntött, hogy egyszerűbb a több mint 400 lóerős motorok amúgy is időszerű átalakításával párhuzamosan Kölnbe költöztetni a gyártást. A dolog magyarázata az a hivatalosan soha el nem ismert, de köztudomású tény, hogy az Aston Martin V12-ese nagyrészt a Mondeo ST220-asban is használt háromliteres Ford V6-os alkatrészeiből épül fel. Így jóval egyszerűbb és olcsóbb a két motortípust ugyanazon a gyártelepen előállítani. Sajnos nem valószínű, hogy ezt a brit Aston Martin fanatikusok is megértik, bár a legnagyobb részt német gyártású alkatrészekből álló Rolls-Royce Phantom után ez nem is biztos, hogy olyan nagy trauma...

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.