Újabb Ford modellek Mazda6 alapon

2003.05.21. 11:58

 
   
    A Mercury Montereyt is egy Mazda-alapú modell váltja fel

Úgy látszik, a Focus mellett a Mazda6 padlólemeze a Ford jövőjének egyik kulcsa, mivel az óriásvállalat amerikai részlege erre építi következő generációs modellpalettájának jelentős részét. Azt már korábban bejelentették, hogy a Taurust leváltó Futura a japánok által kifejlesztett platformra épül majd, most azonban az is kiderült, hogy a Ford buszlimuzinok következő generációjában is a Mazda6 alkatrészeit találjuk majd. A váltáshoz persze még évek kellenek, hiszen ki kell várni, amíg a nemrég Freestar névre átkeresztelt felújított Windstar és testvértípusa, az új Mercury Monterey termékciklusa végéhez ér, és a fejlesztéshez is kell még két-három év, de a döntés megszületett. Ráadásul az amerikai Ford termékfejlesztésért felelős alelnöke, Phil Martens szerint a Futura és a Freestar-utód csak a kezdet: a terv kibontakozásakor legalább tíz Mazda6 alapú típus készül majd csak Amerika számára.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy ez milyen hatással lesz a Ford európai termékfejlesztésére, de az sem elképzelhetetlen, hogy a Galaxy, és talán a Mondeo utódja is a japán fejlesztésű főegységeken alapul. De erről még nincsen szó: Európában egyelőre a másik közös projektre, a Volvo S40, a Ford Focus és a Mazda 323-as utódlását egyszerre megoldó kompakt padlólemez gyártásának megkezdésére összpontosít mindenki.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.