Karambol után

2000.09.05. 20:55

A Volvo, és a biztonsági felszereléseket gyártó Autoliv bemutatta a világ egyik első karambol utáni biztonsági rendszerét, a "Volvo On Call"-t. Ez a fajta megközelítés teljesen új, hisz az eddigi szerkezetek mind a balesetek közben próbálták emelni a túlélés esélyét, az újdonság viszont azzal növeli a biztonságot, hogy lerövidíti a szerencsétlenség bekövetkezte, és kórházba szállítás közt eltelt időt.
A szerkezet lényegében egy automatikusan működésbe lépő, mindenféle ütésnek ellenálló rádiótelefon, amely egy esetleges balesetet érzékelve szöveges üzenetet küld a diszpécser-központnak, és a beépített műholdas navigációs rendszer (GPS) segítségével megadja a helyszín koordinátáit. Ezen kívül hang-kapcsolatot is képes létesíteni, hogy a maguknál lévő áldozatok leírhassák helyzetüket, meghatározva a szükséges segítséget. Az eszköz kommunikációs részének kifejlesztésénél az Ericcson volt a Volvo partnere. A rendszer folyamatosan jegyzi a GPS adatait, ezáltal akkor is elküldheti a koordinátákat, ha a navigációs rendszer tönkre menne a baleset során. Azokon a piacokon, ahol gondot jelenthet a GSM rendszerű mobiltelefon-hálózat elérése, műholdas kommunikációs egységet építenek be. Természetesen kézzel is indítható segélykérő hívás az S.O.S. gomb lenyomásával.
A Volvo On Call ezen kívül más szolgáltatásokat is nyújt, így hívhatunk vele műszaki segítséget, ezen felül az autó ellopása esetén képes jelezni annak helyzetét. A rendszert először az új S60-as vásárlói rendelhetik meg extrafelszerelésként, de később az S80, és a V70 modellekhez is elérhető lesz.