Megújul a Ford Mondeo

2003.06.02. 11:46

 
   
   

A felújított Mondeón ugyan minden olyan részlethez hozzányúltak, amelyhez egy típusfrissítés során szokás, a változás mégsem szembetűnő. A legjellegzetesebb talán a változatlan formájú hűtőrács krómkerete, amellyel elegánsabbá igyekeztek tenni az autót. Fanatikus rajongóknak bizonyára azonnal szemet szúr az új lökhárító is a nagyobb beömlőnyílással és a sajátos trapezoid formájú ködlámpákkal, amelyek jobban illeszkednek az autó formavilágához a korábbi kis kerek egységeknél. További újdonság az oldalablakok alsó peremén végigfutó krómcsík, a fehér indexburák hátul és oldalt, a nagyobb visszapillantó tükrök, valamint a krómszínű kilincsek és a kombikon a szintén fémes hatású tetősínek. Láthatóan szó sincs dizájn-forradalomról, csupa apró beavatkozások történtek, amelyek inkább csak tudat alatt befolyásolják a vásárlókat.

 
   
   

Műszaki téren sokkal egyértelműbb kiegészítéseket kapott a típus. A leghangosabban a Duratec SCi motor bevezetését propagálja a Ford. A 130 lóerős közvetlen befecskendezéses 1,8 literes benzinmotor nem csak nagyobb teljesítményt, de alacsonyabb fogyasztást és környezetszennyezést is ígér, mint az eddigi Ford ezernyolcszázasok. A Mondeo ezzel a motorral 10,5 másodperc alatt gyorsul 100 km/h sebességre, végsebessége 207 km/h, átlagfogyasztása vegyes ciklusban 7,2, városban 9,9, országúton pedig 5,7 liter 100 km-en.

 
   
   

Az SCi motor mellett a megújult típusban már nem csak az 1,8 literes 130 lóerős TDCi motorhoz rendelhető a hatsebességes Dureshift Six-Speed váltó, hanem az ST220-ashoz, az új Duratec SCi-hez, a gyengébb, 115 lóerős TDCi motorhoz és a 2,5 literes 170 lóerős V6-oshoz is. Egy új váltó is szerepel a kínálatban, a Durashift 5-Tronic nevű kézzel is kapcsolható automata, amelyet versenyautó-stílusban, a kormányon elhelyezett gombokkal lehet kapcsolgatni.

 
   
   

A Mondeo fejlesztésének harmadik fontos területe a felszereltségi lista bővítése volt: most már a Ford is kínál esőérzékelős ablaktörlőt, automatikusan felkapcsolódó lámpákat, beépített minőségi Sony audio-rendszert, érintőképernyős DVD alapú navigációs rendszert és fűthető-szellőztethető üléseket. Az új szerkentyűkhöz a középkonzolt is áttervezték, amely így a tervezők szerint szellősebb és áttekinthetőbb lett.