Mercedes SLR: az első hivatalos fotók

2003.06.03. 15:48

 
   
   

A végleges modell a Mercedes-Benz SLR McLaren nevet kapja, nehogy összekeverjük az 1950-es évek legendás versenyautóival. A közzétett képeken az új modell részleteinek csak egy töredékét láthatjuk, az autó hátsó része például egyáltalán nem látszik. Ennek ellenére számos ponton jól láthatóak az eltérések Mercedes szupersportkocsija és a 1999-es Vision SLR tanulmány között.

 
   
   

A szériaváltozatnál ugyan megmaradt a Formula-1-es versenyautókra utaló hosszú kitüremkedés a motorháztetőn, de változtattak a formáján, és nem folytatódik a lökhárítóban, ahogy a tanulmánynál, így elveszett az az érzés, mintha az autóba egy együléses versenygépet is beágyaztak volna. Ugyanakkor látványosabb lett az oldalsó kopoltyú, nagyobb hangsúlyt kapott az ajtót és a hátsó oldalablakot elválasztó vonal, amely nem előre, ahnem hátrafelé dől. Valószínűleg az autó arányain és sok egyéb részletén is tetten érhetők lesznek a változások, de ezeket a hiányos képekről aligha állapíthatjuk meg.

 
   
   

A műszaki tartalommal kapcsolatban még ennyit sem tudunk, a cég sajtóközleménye csak annyit árul el, hogy a tanulmányautó változathoz hasonlóan az SLR McLaren is kompresszoros V8-as AMG motort kap, a féktárcsák és a karosszéria döntő része pedig különféle szálerősítésű kompozitanyagokból készül majd. Így kénytelenek vagyunk továbbra is pletykákra támaszkodni az SLR képességeiről. Ezek szerint az 5,5 literes V8-as durván 600 lóerőt teljesít majd, ami 4 másodpercen belüli gyorsulást tesz lehetővé álló helyzetből 100 km/h sebességre, és - amennyiben a sejtésünk nem csal és ebből a modellből végre kihagyják a sebességkorlátozó elektronikát - a végsebessége meghaladhatja a 330 km/h-t.

Biztosat azonban csak a szeptemberi Frankfurti Autókiállításon tudhatunk meg az autóról, amely a Ferrari Enzo, a Lamborghini Murcielago és a Porsche Carrera GT elől próbálja majd elhódítani a dúsgazdag sebességőrültekből és gyűjtőkből álló maroknyi vásárlójelöltet.