A Fordnak is szállít fokozatmentes váltókat a Nissan

2003.06.05. 13:34

Fokozatmentes automataváltókat (CVT) régóta használnak az autóiparban, de a technológia széleskörű elterjedését sokáig gátolta, hogy a gyártók képtelenek voltak 80-100 lóerőnél nagyobb teljesítmény átvitelére képes egységeket készíteni.

 
   
   

Az első nagy sorozatban előállított nagyteljesítményű fokozatmentes automaták csak néhány éve jelentek meg, és egyelőre viszonylag kevés gyártó képes ilyeneket előállítani. A technológia egyik úttörője a Nissan volt, amely 2005 elejétől Mexikóban is beindítja a CVT-k gyártását, így képes lesz ellátni saját modelljein kívül az amerikai piac más szereplőit is. A Mitsubishi már korábban jelezte, hogy a Nissan fokozatmentes váltóit építené saját típusaiba, és most úgy tűnik, hogy a Ford is vásárol a Mexikóban készülő egységekből terepjárói és nagyméretű családi autói számára.

Európában elsősorban kisautókat szerelnek fel fokozatmentes automataváltóval, bár néhány gyártó, például az Audi nagyobb modelleket is kínál ilyen típusú a hajtásrendszerrel. A CVT-k legnagyobb piaca mégis az Egyesült Államok lehet, mivel az ottani vásárlók az automataváltós típusokat részesítik előnyben, és a fokozatmentes megoldás szinte minden szempontból előnyösebb a jelenleg elterjedt három, négy vagy ötsebességes hidrodinamikus elven működő automatáknál.