F1-es biztonsági autó az utcán

2003.06.18. 13:09

Az AMG egy új sportcsomagot fejlesztett ki a Mercedes SL55 AMG típushoz, amely a Formula 1 2002-es szezonjában használt Safety Car megoldásait ülteti át a közúti változatba.

 
   
   

A Performance Package nem szokványos tuningcsomag: a motor teljesítménye nem nő és nem kerülnek látványos légterelők sem az autóra, mindössze az új felnik és néhány extra nyílás árulkodik róla, hogy nem egy szokványos AMG SL-el van dolgunk. A változtatások nagyobb része olyan megoldás, amely a hosszabb távú nagy sebességű használatot segíti elő. Javítottak a hűtőradiátor levegőellátásán és beiktattak egy motorolaj-hűtőt, így nagy terhelésnél csökkentették a motor üzemi hőfokát, ami forszírozott használat mellett jelentősen megnöveli az élettartamot és megbízhatóságot. Emellett az eredetileg 360 mm-es első féktárcsákat 380 mm-es lyuggatott és belülről hűtött tárcsákra cserélték, amelyek kevésbé hajlamosak a túlmelegedésre és az ezzel járó fékhatás-vesztésre.

 
   
   

Ezek a változtatások alig érezhetőek a vezetőfülkéből, inkább a megbízhatóság növelését célozzák, a futómű új hangolása viszont már a vezetési élményt is befolyásolja: a rugók és a lengéscsillapítók beállításai a Safety Car sofőrjétől, Bernd Maylandertől származnak, azaz jóval feszesebbek, mint a széria AMG futómű esetén. Emellett az autó új, két részes, 19 hüvelykes felniket kapott, amelyekre elöl 255/35 ZR19-es, hátul pedig 285/30 ZR19-es méretjelű abroncsok kerültek.

 
   
   

Az Performance Package az alapvetően közúti használatra szánt SL55 AMG-ből olyan sportkocsit varázsol, amely akár egy klubversenyen is megállja a helyét, de - éppen a kompromisszummentes beállítások miatt - gyengébb minőségű utakon meglehetősen kényelmetlenné teheti az utazást. A másik kellemetlen meglepetés az ára: a Performance Package 11.020 euróba kerül, bár nyilván nem az összeg nagysága lesz az elsődleges visszatartó erő a több mint 126.000 eurós SL55 AMG vásárlói számára.