Új motorok az Opelnél

2003.06.19. 16:16

Két új Twinport motort, egy közvetlen befecskendezéses benzinest és egy kis dízelmotort mutat be a GM Europe.

 
   
   

A legnagyobb meglepetés kétségkívül a három felújított benzinmotor. A két kisebbik a GM Twinport rendszerét használja: az egyliteres 60 lóerős háromhengeres és az 1,4 literes 90 lóerős négyhengeres egység a Corsa és az Agila modellben teljesít majd szolgálatot. Mindkét motor takarékosabb lett az átalakítások nyomán, bár a kisebbiknél a változás nem túl látványos: a Corsába építve mindössze 0,2 liter átlagfogyasztás-csökkenést értek el a szintén alacsony fogyasztásra kihegyezett előddel szemben, azaz az egyliteres Twinport motor 5,3 liter benzint fogyaszt 100 km-en. Az 1,4 literes változatnál 6,8-ról 5,9 literre szorították le az átlagfogyasztást 100 km-en.

A harmadik meglepetés a 2,2 literes négyhengeres Direct Ecotec elnevezésű közvetlen befecskendezéses változata. Az Opel első ilyen rendszerű motorja a korábbi 147 helyett 155 lóerőt teljesít, legnagyobb forgatónyomatéka pedig 220 Nm 3800-as percenkénti fordulatszámon. Az újdonság a Signumban és a Vectra Caravanban jelenik majd meg először, és a nagyméretű karosszériában mintegy fél literrel fogyaszt kevesebbet, mint elődje: átlagban beéri 8,1 liter üzemanyaggal 100 km-en.

Az Agila és a Corsa motorválasztéka a Twinport motorok mellett még egy egységgel bővült: az 1,3 CDTi elnevezésű 1300 köbcentis turbódízelt a Fiat már bemutatta korábban , így aligha érdemes sok szót vesztegetni az olaszoknál Multijet JTD néven futó 70 lóerős négyhengeresre. Az Opel modelljeiben is igen takarékos a Fiat motor: a Corsában 4,5, az Agilában pedig 5,2 liter gázolajat fogyaszt vegyes ciklusban mérve 100 km-en.