A legerősebb népautó

2003.06.23. 13:20

 
   
   

A Volkswagen komoly terveket dédelget: ellenfelet kívánnak állítani a Mercedes még el sem készült, de hamarosan bemutatásra kerülő 612 lóerős megalimuzinjának, az S63 AMG-nek.
A verseny komolyságát jelzi, hogy a legexkluzívabb Volkswagen (néhány éve egy ilyen szókapcsolat hangos hahotázást váltott volna ki) orrába a konszern még sokkal exkluzívabb autójának, a Bentley Continental GT-nek a W12-es biturbó feltöltésű motorját szerelik.

 
   
   

A W12-es a kétajtós Bentley-ben 552 lóerőt teljesít, de a VW mérnökeinek mindent meg kell tenniük, hogy ezt kicsit feljebb tornásszák, hiszen a 612 lovas merci motor 5 másodpercnél rövidebb idő alatt gyorsítja az ellenfelet 100 km/h-ra, eleve lassabb autóval pedig nem sok értelme lenne kijönni. Egyelőre semmi sem biztos, de a braunschweig-i motorfejlesztők állítják, hogy a turbónyomás növelésével simán áttörik a hatszáz lóerős határt.

 
   
   

Az Alpokban lencsevégre kapott muszkliktól és légbeömlőktől dagadó prototípust egyelőre még a "gyenge" W12-es hajtja.
A négykerekes limuzin a VW jelenlegi második igazán sportos modellje a 240 lovas, szintén négykerekes Golf R32 mellett. A sport-Phaeton, motorjának hengerűrtartalma alapján az R60-as típusnevet kapta, ára 135.000 euró (kb. 35 millió Ft) körül várható, és ha minden jól megy, jövőre már eladósorba is kerülhet.