Megszűnhet a Nissan Primera sorozat

2003.07.03. 13:48

A 4car című brit lap értesülései szerint a jelenlegi modell leköszöntével a Nissan valószínűleg kivonul a hagyományos családi nagykocsik piacáról. A döntéshozók állítólag még vitatkoznak azon, hogy a Primera helyén támadó űrt milyen járművel foltozzák be a modellpalettán, de a legvalószínűbb választás egy magas tetővonalú, egyterű-jellegű jármű.

 
   
   

A Primera jelenleg gyártott változata a Ford Mondeo és az Opel Vectra versenytársa, azaz egy olyan kategória képviselője, amelynek az eladásai évről évre csökkenő tendenciát mutatnak: egyre több nyugat-európai vásárló pártol át valamilyen egyterű vagy hobbiterepjáró modellhez, így a kategóriában lassan több autót adnak el flottamegrendelőknek és autókölcsönzőknek, mint magánszemélyeknek.

A Primera gyártása első éveiben ugyan jól szerepelt, de úgy tűnik, lassan múlóban van az újdonság varázsa, így a kereslet az idén drasztikusan - egyes piacokon akár 50 %-kal is - csökkenni látszik az év eddigi szakaszának részeredményei alapján. 2003 első öt hónapjában egész Európában mindössze 22.000 Primera talált gazdára, 5000-rel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

Egyesek azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy előbbre hozzák a Primera leváltásának eredetileg 2007-re tervezett időpontját és szakítanak az eddigi hagyományokkal, azaz a négy- és ötajtós limuzinból és kombiból álló kínálat helyett egy átmeneti járművel igyekszenek új családokat meghódítani a márkának. A Nissan Európában jelenleg nem kínál nagyméretű egyterű modellt, bár mind az Egyesült Államokban, mind Japánban forgalmaznak ilyen típusokat.