Smart: Melyik is a tanksapka?

2003.07.08. 13:56

 
   
   

Sokan nem tudták megállapítani a jobbkormányos Smartokon, hogy hova töltsék a benzint. A kavarodást az okozta, hogy az autó egyik oldalán ugyanott van a motor levegőbeömlő nyílása, ahol a másik oldalon a tanksapka fedele található, és még van is a két lyuk közt némi hasonlóság, így állítólag előfordult, hogy a Smart új tulajdonosa a benzintank helyett közvetlenül a motor szívórendszerébe tankolt. Első hallásra nem is tűnik életképtelen ötletnek, hiszen a benzin előbb vagy utóbb úgyis a motorban végzi, de erről az okos gondolatmenetről szegény kis háromhengeres motor nem tudott, így benzinnel teli szívócsővel és üres tankkal meg sem moccant. Több ilyen eset után a Smartnál úgy döntöttek, hogy segítenek, így most már minden autóhoz adnak egy matricát, amelyet a légbeömlő fölé szánnak, és amely arról tájékoztat, hogy a nyílás nem alkalmas üzemanyag befogadására.

Az autógyártók között egyébként mind a mai napig nem született megállapodás arról, hogy hol helyezkedjen el a benzin betöltésére szolgáló nyílás: a gyártók általában a vezetővel átellenes oldalra helyezik, de mivel a vezető helyzete sem egységes, a baloldalon közlekedő, és így a jobb oldali ülésből vezető japánok sok esetben a bal oldalra helyezik a tanksapkát, míg az európai járműveknél többnyire a jobb oldalra kerül.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.