Magyarországon az új Volkswagen Transporter

2003.07.17. 11:11

 
   
   

A hónap eleje óta már hazánkban is kapható a Volkswagen kategóriateremtő haszonjárművének, a Transporter/Multivan párosnak ötödik generációs változata.
Az áruszállító körökben eddig is nagy népszerűségnek örvendő haszonjármű már kevéssel a nemzetközi bemutató után elnyerte a német Gépjárműimportőrök Szövetségének Év Autója díját, melyet nem kis mértékben az elődhöz képest megnövekedett raktér és teherbírás, és az eddiginél kedvezőbb ár/érték arány miatt ítélték oda.
A T4-eshez képest nyolc centiméterrel lett hosszabb az autó a rövid és a hosszú tengelytávú kivitel esetében egyaránt, és több tárolórekeszt találunk a beltérben.
A motorválaszték kezdetben két PD TDI motorból áll, az 1,9-es 85 és 105 lóerős kivitelben, a 2,5-ös 131 és 174 lóerős verzióban kapható. Ezekhez csatlakozik később egy 116 lovas kétliteres és egy 235 lóerős 3,2 literes benzines motor. Jelentős változás a beltérben, hogy eltűnt a padlóról a váltáshoz használt hosszú bot, helyette egy joystick méretű fogantyú került a kormány szomszédságába. Az ehhez csatlakozó váltóművet is kicserélték.
Minden T5-ösben széria az ABS, az ASR, az EDS és a vezetőoldali légzsák, és hogy a vevők mennyire értékelnek minden újítást, azt mi sem jelzi jobban, mint hogy a bemutatót követően mindössze két hét telt el az első száz T5-ös vásárló érkezéséig.