Hőmérséklet szabályozó kormány az Autolivtől

2003.07.18. 14:50

 
   
   

Nehéz lenne eldönteni, melyik kellemetlenebb a sofőrök számára: a napon áthevült, vagy a téli zimankóban átfagyott kezelőszervek tapintása az indulást követő pillanatokban.
Eddig is léteztek a kormánykereket start előtt befűtő modellek a piacon, például a Range Rover, de most az eddig légzsákjairól és biztonságiöveiről ismert svéd gyártó egy hűtésre és előmelegítésre egyaránt képes kormánykerékkel rukkolt elő.
A kormánykerék belsejében vékony, folyadékot tartalmazó csöveket vezetnek el, melyek a küllőkön keresztül egy, a vezetőoldali légzsák mögött elhelyezett üregbe csatlakoznak. Ebben egy apró elektromos berendezés lakik, amely hűvös reggeleken (valószínűleg az autó külső hőmérséklet szenzora alapján dönt) felmelegíti a kormányban keringő folyadékot. Egy másik hasonló szerkezet intézi a hűtést, meleg napokon a folyadék hidegen cirkulál a kormány belsejében.
Az Autoliv többek között a BMW-nek is stabil beszállítója, és a hírek szerint a bajorok érdelődnek a megoldás iránt.

forrás: AutoExpress

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.