Opel dízel rekordkísérlet a hétvégén

2003.07.23. 15:46

 
   
   

31 évvel ezelőtt az Opel az autós szaklapok címlapjára került, mikor 2,1 literes turbódízel motorral hajtott, 95 lóerős kísérleti Opel GT-jükkel 197,5 km/h-s csúcssebességet értek el házi, dudenhofeni tesztpályájukon.
Most hétvégén hasonló kísérletre készülnek, a helyszín ugyanaz, csak az autó és a beállítandó rekordok változtak. A világ legkisebb, 1248 cm 3-es négyhengeres dízelmotorjával hajtott ECO-Speedster júniusban egy tesztelésen már bizonyított: 24 órán keresztül hajtották, eközben 216 km/h-s átlag- és 247 km/h-s csúcssebességet ért el, annak ellenére, hogy az autó hűtője nem volt tökéletes állapotban.
Szombaton és vasárnap a FIA ellenőreinek jelenlétében próbálják meg ezt a két és még tizenkilenc másik nemzetközileg számontartott rekordot túlszárnyalni. A középmotoros sportautóba helyezett 1,3 CDTI motor természetesen nem teljesen ugyanolya, mint a hamarost az Agilában és a Corsában debütáló egység, hiszen ott 70 lóerőt teljesít az ECO-Speedsterben 112 lovasra föltekert motor.
A rekordkísérlethez ez még kevés lett volna, így a Speedster amúgy sem debellatestéből lefaragtak majdnem 300 kilót, új karbonszálas testét pedig addig csiszolgatták, amíg sikerült az aerodinamikailag legkívánatosabb forma kialakítása.
Mindeközben a meghívottaknak lehetőségük nyílik a közúti használatra vizsgáztatott ECO-Speedster prototípusban leellenőrizni a gyár által ígért 2,5 literes fogyasztás valódiságát.
A hétvégi kísérlet eredményeiről természetesen beszámolunk a jövő hét folyamán.