Csökken az állami részesedés a Renaultban

2003.07.29. 15:32

 
   
   

A francia állam eladja Renault részvényeinek több mint 40 %-át. A francia autógyártó eddig 25,9 %-ban állami kézben volt, ám a Reuters híre szerint a kormányzat úgy döntött, hogy megszabadul 10,9 %-nyi részvénytől. Ebből 8,5 %-ot piacra dobnak, míg a fennmaradó részt a Renault dolgozóinak ajánlják fel. A költségvetés ezzel kb. 1,3 milliárd euróhoz jut, de ami talán még fontosabb, hogy elemzők szerint ezzel a lépéssel a többi részvény is felértékelődhet: egyesek szerint a jelenlegi, 49 euró körüli szintről akár 60-ra is felmehet a részvények árfolyama a közeli jövőben. A fennmaradó 15 %-os állami részesedés a kormány nyilatkozata szerint egyelőre marad, bár úgy fogalmaztak, hogy akár rövid távon sem elképzelhetetlen, hogy teljesen privatizálják a Renault-t. A francia gyártó a Nissan megvásárlása és sikeres felvirágoztatása óta elég stabil és versenyképes piaci szereplőnek tűnik annak ellenére, hogy a legbátrabb elemzők sem mernek hosszú távú jóslatokba bocsátkozni a legújabb, a közönséget finoman szólva megosztó formatervű modellek jövőbeli sikereit illetően.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.