Lancia Fulvia Coupé retro-tanulmány

2003.08.26. 14:26

Frankfurtban lesz látható az új olasz koncepció-autó, amely az 1965-ben bemutatott névrokon sikereit hivatott felidézni. Az újdonság, amelyről a Lancia egyelőre csak számítógéppel generált képeket tett közzé, arányait és alapformáját felismerhetően az eredeti Fulviától örökölte, részletmegoldásai azonban egyértelművé teszik, hogy ízig-vérig modern autót látunk.

A tervezésnél maximálisan tiszteletben tartották az eredeti Fulvia Coupé szellemiségét, azaz igyekeztek egy könnyű és apró, egyszerű felépítésű, de fürge járművet létrehozni, amely elődjéhez hasonló vezetési élményt nyújt. Épp ezért az autó tömegét 1000 kg alatt tartották: az alumínium karosszéria-lemezeknek köszönhetően a tanulmányautó pontosan 990 kg-ot nyom. A motortérbe a Fiat Barchettából már jól ismert 1,8 literes 16 szelepes motor került, amely 140 lóerőt képes leadni 6.400-as percenkénti fordulaton, így az autó 8,6 másodperc alatt képes elérni a 100 km/h sebességet és akár 213 km/h-val is száguldhat, miközben az átlagfogyasztása mindössze 7,3 liter 100 km-en. A futóművet sem bonyolították túl, elöl McPherson tagok, hátul pedig hosszanti lengőkaros felfüggesztések viszik át az erőket a kocsitest és a kerekek között. A négy tárcsát tartalmazó fékrendszerhez ABS is kapcsolódik, de itt vége is az elektronikus segédeszközök sorának: a tervezők úgy vélték, a Fulvia Coupé személyiségéhez nem illene a kipörgésgátló vagy az ESP.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy az új Fulvia Coupé gyártásba kerül-e valaha vagy csak tanulmányautóként erősítheti a márka hírnevét, de az adatok részletessége és a megoldások egyszerűsége arra enged következtetni, hogy a könnyű kétajtós akár holnaptól gyártásba kerülhetne, mint a Barchetta elegánsabb, zárt alternatívája.