Készül a harmadik BMW Z4 változat

2003.08.29. 11:12

Frankfurban mutatkozik be a roadster új alapváltozata, amely a BMW 2,2 literes soros hathengeres motorja kerül. A Z4 legkisebb motorja, amely az 320i és az 520i típusokból lehet ismerős, 170 lóerőt képes leadni 6.100-as percenkénti fordulatszámon, ami bőven elegendő a kétüléses karosszéria dinamikus mozgatásához. A gyári adatok szerint a Z4 2.2i jelű típusváltozat 7,7 másodperc alatt gyorsulhat álló helyzetből 100 km/h-ra, legnagyobb sebessége pedig 225 km/h.

Úgy tűnik, hogy a harmadik típusváltozat megjelenésével eldőlt egy régi kérdés is: most már biztosnak látszik, hogy elődjével ellentétben a Z4-esbe nem kerül négyhengeres motor, és az ősz folyamán bemutatkozó 2.2i változat tölti majd be az alapmodell szerepét. Ennek ellenére nem kizárt, hogy a sorozat a későbbiekben tovább bővül: makacsul tartják magukat a pletykák egy, a 231 lóerős 3 literes motorral felszerelt jelenlegi csúcsmodellnél is erősebb M változatról, amelybe az M3-as 3,2 literes motorjának egy változata kerülne.

A Z4 2.2i már a bemutató után nem sokkal, októberben megrendelhető lesz Magyarországon is, az első autók pedig legkorábban decemberben érkezhetnek meg a gyártást végző amerikai üzemből. A BMW magyarországi forgalmazója pontos árat egyelőre nem tudott mondani, de becslésük szerint az autó nagyjából egymillió forinttal lesz olcsóbb mint a jelenlegi, 2,5 literes motorral felszerelt alapmodell, azaz kb. 13 millió forintba kerül majd.