Négymillió Skoda készült 1991 óta

2003.09.02. 16:39

Amióta a VW megvásárolta, a Skoda valósággal szárnyal, ezt mutatja az is, hogy ma elkészült a négymilliomodik autó a tulajdonosváltás óta. A kérdéses modell ma 11 órakor gördült le a futószalagról: egy ezüst színű Fabia kombi típusú autó volt a négymilliomodik példány, amelyet 1,2 literes 12 szelepes háromhengeres motorral gyártottak.

Ez a típus is jól mutatja, hogy mekkora fejlődésen ment keresztül a cseh gyár, amely a kezdeti egy helyett már három típussorozatot készít, amelyekkel az utóbbi években jelentős sikereket ért el Nyugat-Európában is. A Skoda 1991-ben kizárólag a Favorit változatait készítette, ezekből a VW égisze alatt 1991 és 1995 között még több mint 768.000 darab készült. Máig a legnépszerűbb "új kori" Skoda a Felicia lett, amelyből az összes változatot figyelembe véve 1,42 millió példány készült.

A legnagyobb sikert, a nyugat-európai elismerést azonban mégsem ez az olcsó, és bizonyos szempontból már megjelenésekor elavult típus hozta meg a cégnek, hanem az Octavia, amely már teljes egészében Volkswagen alkatrészekből áll, és a minősége is megfelel a konszern elvárásainak. Rossz nyelvek szerint ez a típus túl jól is sikerült, így a Skoda nem maradhatott az, aminek a VW vette: a szegény keleti rokonokat kiszolgáló gyárnak.

Sokkal inkább a Seat és a VW erős belső konkurenciája lett, amely talán a csoport legerősebb márkaarculatával rendelkezik. Ezt a képet erősíti az 1999 óta taroló Fabia és a 2001-ben bemutatott Superb is, amelyek szintén a VW padlólemez-megosztási stratégiájának termékei.