Honda Life: az élet szép?

2003.09.15. 17:10

A Honda nemrég bemutatta legkisebb modelljének legújabb változatát. A 660 köbcentis motorral felszerelt miniautót - ahogy eddig is - kizárólag Japánban forgalmazzák, és bár más gyártók időnként Európában is bemutatnak hasonló méretű járműveket, a Hondától ez nemigen várható.

Amiért mégis foglalkozunk az új Life modellel, az a sajátságos formaterv. A dolog persze szubjektív: tessék megnézni a képeket és dönteni, de szerintünk a Honda újdonsága Őrinocéroszságát, a Pontiac Aztekot és az európai furcsasági csúcstartót, a Fiat Multiplát is veszélyezteti félelmetes külsejével. A Honda tervezői persze biztosan jót akartak: az autó hátulról az ebben a kategóriában szokásos négykerekű doboznak látszik, csakhogy valaki az A-oszlopnál megunta a dolgot, és belemontírozott a képbe valami gömbölyűt, ami leginkább a Honda Jazzt juttathatja az eszünkbe. Az i-re a pontot a Jazzről már ismert, kissé kiugró békaszemek teszik fel, amelyek ebben az esetben csak tovább növelik az amúgy sem lebecsülendő disszonanciát az autó eleje és a maradék között.

Megszemlélve az autó képességeit taglaló hosszú listát, persze már nem találjozunk nagyon szokatlan dolgokkal, hacsak azzal nem, hogy a háromhengeres 660 köbcentis i-DSI motor gyengébbik változata benzinüzemű létére vegyes ciklusban is csak öt liter üzemanyagot fogyaszt, és közben még a Japánban érvényes legszigorúbb környezetvédelmi normákat is könnyedén teljesíti. Mindezt ráadásul úgy, hogy egy négysebességes automata váltót aggattak rá, ami - intelligencia ide, elektronikus vezérlés oda - mindenképp jelentős fogyasztásnövelő tényező. Az autó természetesen elérhető turbófeltöltéses motorral is, ami nyilván nem olyan takarékos, de jóval mérgesebb karakterűvé teszi az autót.

És végül hadd mutassunk be még egy felszerelési tárgyat, amely meglepett bennünket: a Life rendelkezik beépített cipőtartóval is, így egyáltalán nem törvényszerű, hogy egy ronda, esős napon a piacról hazafelé igyekvő Micukó összepiszkolja az autó belső terét: a piszkos cipő elhelyezhető a tartóban anélkül, hogy sárfoltot ejtene, majd kiszálláskor kényelmesen visszavehető. És éppen ez az, amiért hihetünk benne, hogy a félelmetes külsejű Life érdemes a nevében foglalt nagybetűs Életre: egy ilyen figyelmes autó nyilván belopja majd magát a japánok szívébe.