Eladó szerszámok a Land Rovertől

2003.09.16. 14:23

A Land Rover piacra dobta történelmének egyik legjelentősebb szerszámját, a legendás 4 és 4,6 literes V8-as motorok gyártásához szükséges gyártósort, amelyen számtalan nagyszerű Landy motort raktak össze az évek során.
A berendezések egy részét alig öt évvel ezelőtt, 1998-ban installálták a Solihullban található gyárban, így kissé érthetetlen miért akarnak tőlük máris megszabadulni. A gyár szóvivője segített a rejtély megfejtésében:
"Amikor a Ford védőszárnyai alá kerültünk, született egy döntés, hogy a jövőben a Land Roverek motorjait inkább a konszern egy másik típusából vesszük majd át. Ez az idő elérkezett, és a váltást mostantól 2006-ig bezárólag meg kell valósítani. Egyelőre nincsenek kötött dátumok, vagy akár elképzelésünk a felszerelések eladási áráról. Most csak megpróbáljuk felmérni, hogy egyáltalán lenne-e igény valaki részéről az említett szerkezetekre."
A gyártósor a mai napig is üzemel, itt készül a Dicovery-k körülbelül felének a motorja. A licenszet 1965-ben vásárolták meg a Buicktól, azóta az egység több Range Roverben, Morgan, Triumph és Marcos modellekben teljesített szolgálatot, tehát valóban a brit autóipar egyik jelentős darabja kerül kalapács alá.
A komoly érdeklődők ajánlattétel előtt megtekinthetik a sort működés közben, kérdés ki jöhet számításba egy ilyen jellegű beruházásnál, mint potenciális vevő. Maga a hengerfejeket gyártó gép 3,8 millió angol fontba került újonnan, és ez csak egy apró darabja a készletnek.
"Bárki vásárolja meg a sort, az elszállításáról is gondoskodnia kell, a raktározáshoz pedig elég nagy garázsra lesz szükség"-mulatott jóízűen saját tréfáján a szóvivő.