Exige S2: az első Lotus Toyota motorral

2003.09.19. 12:21

2004-ben Genfben találkozhatunk először a legújabb Lotussal, amelyben már japán szív dobog majd. A zárt, leginkább az Elise egykori versenyváltozatára emlékeztető Exige első kiadása 2000-ben jelent meg, még az első generációs Elise stíluselemeivel és egy 192 lóerősre felpiszkált 1,8 literes Rover K sorozatú motorral. A második sorozat hasonló recept alapján készül: spártai lesz, pillekönnyű, és az Elise jelenlegi, második kiadásán alapul majd, ahogy az a Lotus által közzétett skiccen is jól látható. A motor teljesítménye sem változik: a 192 lóerő azonban nem egy Rover motorból származik, hanem a Toyota Corolla TSport szintén 1,8 literes négyhengereséből, amely hasonlóan könnyű, de jóval tisztább üzemű elődjénél.

Ugyanakkor a Lotus határozottan cáfolja, hogy felhagyni készül a Rover motorjainak alkalmazásával: sajtóközleményük szerint az Elise típusokban továbbra is brit motort találunk majd. Egyesek szerint a Lotus mindaddig kitart a Rover motorjai mellett, ameddig azt az érvényes környezetvédelmi szabályok lehetővé teszik, bár nagyon valószínű, hogy a később megjelenő, Amerikába szánt Lotus modellekben már Toyota motorokat találunk majd.

Visszatérve az Exige S2-re, az új motorral is épp olyan félelmetesen dinamikus lesz, mint amilyen az első szériás változat volt: a közzétett adatok szerint kevesebb mint öt másodpercre lesz szüksége a 100 km/h sebesség eléréséhez, végsebessége pedig 225 km/h körül alakul. A típust biztosan forgalmazzák majd Nagy-Britannián kívül a fontosabb kontinentális európai piacokon és Ázsiában is, az amerikai premier viszont nem biztos: egyelőre nem tudjuk, hogy az autó megfelel-e az ottani biztonsági előírásoknak.