Daewoo helyett Chevrolet?

2003.09.22. 14:13

A dél-koreai autók hamarosan új nevet kapnak Közép- és Kelet-Európa egyes országaiban, sőt, az is előfordulhat, hogy egész Európában eltűnnek a Daewoo modellek, lehetetlenné téve, hogy egyforma márkájú autónk, mikrohullámú sütőnk, televíziónk és számítógép-monitorunk legyen.

Az első körben Romániában, Lengyelországban, Bulgáriában, Ukrajnában és Törökországban kerül az eddigi Daewoo modellekre a Chevrolet márkajelzés, a régió többi országában pedig néhány évvel később, a következő modellváltási ciklus alkalmával történik meg a névcsere. A GM Daewoo Europe igazgatója, Erhard Sprangler elmondta, hogy a Daewoo és a GM Daewoo elnevezés nem válik igazán külön a vásárlók fejében, ezért tartják szükségesnek az új márkanév bevezetését. Számos piacon, így az Egyesült Államokban és Japánban már nem Daewooként, hanem Chevrolet vagy Suzuki márkanéven forgalmazzák a Daewoo modelljeit, de eddig úgy tűnt, hogy Európában minden marad a régiben. Most viszont úgy hírlik, hogy a GM távlati terveiben nem szerepel Daewoo márkájú autók forgalmazása Dél-Korea határain kívül, így a koreai üzemek exporttermékeit 2010-tól már kizárólag idegen márkajelzésekkel kínálják világszerte. Sprangler ezt a hírt nem erősítette meg, mondván, hogy további döntéseket csak a Kelet-Európában a közeli jövőben megszerezhető tapasztalatok birtokában hozhatnak.

A Chevrolet márkanév európai bevezetése egyébként érdekes belső ellentéteket szülhet a GM-en belül: a szintén a GM érdekeltségi körébe tartozó Opel - legalábbis időlegesen - belső konkurenciát kaphat, bár korábbi hírekből úgy tudjuk, hogy a rüsselsheimi központú gyártó egyes kisebb modelljeinek gyártásával le is állhat, átengedve a terepet a Daewoo népszerű kisautóinak.