GM: csökkenő profit az autógyártásból

2003.10.15. 16:44

Amerikában csökkenő nyereség, Európában csökkenő veszteség jellemezte a General Motors harmadik negyedévét. Bár a teljes cégcsoport tavaly júliustól szeptemberig 804 millió dollárt veszített, az idén pedig 425 milliós nyereséget könyvelhetett el, az autógyártás tavaly óta kevésbé jó üzlet: az ebből a tevékenységből befolyó nyereség nagyjából a tizedére esett vissza, 368 millió dollárról 34 millió dollárra. A GM Észak-Amerikában járt a legrosszabbul: itt 533 millió dollár helyett mindössze 128 milliót kerestek az idén, elsősorban az éles árverseny miatt. A GM Europe lassan már hagyományszerűen veszteséget termelt az idén is, bár 180 millió dollár helyett az idén csak 152 milliót kellett költeni erre a részlegre három hónap alatt. Dél-Amerikában szintén csökkennek a veszteségek, 104 millió helyett 61 millió dollár deficit keletkezett, viszont Ázsiában a GM szerencséjére megduplázódott a nyeresége, és elérte a 162 millió dollárt. Az igazi nyereséget a harmadik negyedévben nem az autógyártás, hanem a hozzá kapcsolódó pénzügyi szolgáltatások hozták: ebből a forrásból 630 millió dollárhoz jutott az óriáscég. A GM vezérkara azonban optimista: újabb típusaikra hivatkozva azt nyilatkozták, hogy a negyedik negyedév, de főleg 2004 első fele jelentős javulást hozhat, és az autógyártás újra a cég fő nyereségforrása lehet.

Hirdetésblokkolóval néznéd éppen a Totalcart, és ettől mi éhen halunk.

A TC olvasása ingyen van, de a működtetése nem: szerzőink és családjaik táplálkoznak, és ami fontosabb: rendszeresen tankolnak, pénzért.

Kérjük, engedélyezd a TC-n a hirdetések megjelenítését, vagy ellehetetleníted a működését annak, amit épp olvasni szeretnél.