Fiat: mi lesz a Mirafiori gyárral?

2003.11.03. 16:35

A szakszervezetek bezárástól tartanak, a Fiat egyelőre cáfol. A Torinó melletti gyár bezárásáról szóló pletyka azután kapott szárnyra, hogy a Fiat bejelentette, két típus gyártását is más üzemekbe telepítik ellentétben a korábbi tervekkel. A New Large néven emlegetett típust a dél-olaszországi Cassinóban, az Fiat Punto harmadik generációját pedig Melfiben és a szicíliai Termini Imersében állítják elő 2005-től. Ezzel - elsősorban a Punto elköltözése miatt - az elvileg lehetséges 550 ezer helyett mindössze 220 ezer autó készülne évente.

A szakszervezetek olyan félelmeknek adtak hangot, amelyek szerint így nem lesz kifizetődő a Fiat számára fenntartani a teljes gyártókomplexumot, ami nagyarányú elbocsátásokhoz, vagy a gyár bezárásához vezethetne. Az olasz autógyártó ugyanakkor igyekezett mindenkit megnyugtatni: a kiadott közlemény szerint Mirafiori helyzete biztosítva van. Az igazi biztosíték a túlélésre a Fiat Idea sikere volna: ebből a típusból, valamint Lancia márkanéven forgalmazott luxusváltozatából a tervek szerint évi 140 ezer darab készül majd. Emellett itt folyik a Multipla gyártása is, amelynek konzervatívabb külsejű felújított változatától szintén nagy eladás-növekedést várnak.

A Fiat szerint a New Large és a Punto III gyártási helyének kiválasztásakor nem a Mirafiori gyár bezárásának terve lebegett a szemük előtt, hanem két másik gyárat szerettek volna kifizetődőbbé tenni: Cassinóban, ahol a Stilo készül, a lehetséges évi 400.000-es kapacitásnak alig a felét használják ki, míg Szicíliában a Punto III gyártása biztosíthatja a Termini Imersében működő üzem túlélését.