Kia Cerato: ismeretlen újdonság

2003.11.11. 12:55

A Kia Sephia II/Shuma II utódját már bemutatták Dél-Koreában, de úgy tűnik, a koreai írás hatékonyan működik titkosírásként is, mivel a nyugati szaksajtóban eddig nemigen találkozhattunk mással, csak a Kia által még a bemutató előtt kiadott részletfotókkal.

Sajnos koreaiul mi sem tudunk, de képeket sikerült szereznünk a típusról. A Ceratót egyelőre négyajtós limuzin formában gyártják, mivel Dél-Koreában ez az elrendezés a legnépszerűbb a kompakt kategóriában is. Ebből adódóan a legtöbb európai négyajtós kategóriatársával szemben a Kia újdonságának hátsó részén nem látszanak az utólagos toldozás-foldozás nyomai. Az autó orrával fura mód nem ez a helyzet: az első sárvédőívek feletti szélesítéstől az autó olyan érzést kelt, mintha eredetileg sokkal rövidebb orr-részt terveztek volna rá, de a munka felénél rájöttek volna, hogy így nem férnek majd el a beépítésre szánt motorok, és a nagy sietségben gyorsan rajzoltak volna egy másik, hosszabb motorháztető-vonalat a meglévő fölé. Az ötlet érdekes, de kétségtelen, hogy megosztja majd a potenciális vásárlókat.

A motorválasztékról egyelőre csak híresztelések alapján tájékozódhatunk: állítólag a Cerato 1,6 és 2 literes benzines illetve 1,5 és 2 literes dízelmotorokkal készül majd. A motorok a Hyundai alkatrész-raktárából származnak, így nagy meglepetést egyik sem jelenthet, bár tudomásunk szerint a benzines négyhengereseket a Cerato bemutatójának alkalmából felújították, így aligha volna érdemes találgatásokba bocsátkoznunk a konkrét adataikat illetően.

Később persze többet is megtudhatunk majd a típusról, mivel 2004 közepétől Európában is kapható lesz, de nagyon valószínű, hogy az itteni bemutatóra csak 2004 márciusában a Genfi Autószalonon kerülhet sor.