Páncélozott BMW terepre: az X5 Security

2003.11.12. 11:26

A hetes és a hármas sorozat páncélozott változata után itt a golyóálló X5 is, amelyben már terepen is biztonságban érezhetik magukat az utasok. Az X5 Security modellt - két, épített utakra szánt testvéréhez hasonlóan - eleve a biztonságot adó elemekkel együtt szerelik össze, ellentétben a legtöbb piaci versenytársával, amelyeket szériamodellekből alakítanak át.

Az autó a B4 biztonsági osztályba tartozik, azaz képes megvédeni a benne utazókat a nagy energiájú .44-es Magnum lőszerrel és minden kisebb energiájú lövedékkel leadott lövésektől. Ennek érdekében megerősítették a B oszlopot, három rétegű, polikarbonátba ágyazott, mintegy 20 mm vastagságú üveget alkalmaztak minden ablakban, megerősítették a zárszerkezeteket, és még egy csomó más változtatást is elvégeztek, amelyekről azonban biztonsági okokból nem árultak el semmit. Az X5 Securityt emellett defektbiztos gumiabroncsokkal szerelték fel, amelyekkel 50 km távolságot még légnyomás nélkül is meg lehet tenni legfeljebb 80 km/h sebességgel. Az autót a BMW 4,4 literes V8-as motorjának 320 lóerős változata hajtja, amely a megnövekedett tömeg ellenére bőséggel elegendő dinamikát biztosít a támadás helyszínének villámgyors elhagyására: az autó végsebessége 210 km/h, és állórajttal 7,6 másodperc alatt képes elérni a 100 km/h sebességet.

Hogy mennyibe kerül pontosan egy X5 Security azt nem tudjuk, de az árban több hasznos szolgáltatás is benne foglaltatik. Így az autó leendő vezetője részt vehet egy tanfolyamon, ahol szélsőséges körülmények közt is használható vezetéstechinkai tudásra tehet szert, az autót pedig - a titkok kiszivárgásának lehetőségét elkerülendő - a BMW gyár hét éves koráig garantáltan visszavásárolja.