Bíróság előtt a DC vezére

2003.12.11. 11:30

Jürgen Schrempp bíróság előtt volt kénytelen védeni az 1998-as Daimler-Chrysler egyesülést. A pert még 2000-ben indította Kirk Kerkorian, nevadai kaszinó-milliárdos, a Chrysler egyik volt főrészvényese, méghozzá Schrempp egy 2000-ben tett nyilatkozata alapján. A DC első embere egyes értelmezések szerint ekkor beismerte, hogy az 1998-as egyesülés, amelyet egyenlő felek összeolvadásának neveztek korábban, voltaképpen burkolt felvásárlás volt.

Ha igazolódna ez az állítás, akkor Kerkorian és a Chrysler többi részvényese jogosan igényelne kártérítést azon a jogcímen, hogy 1998-ban félrevezették őket, és joggal követelhetné, hogy az öt évvel ezelőtti megállapodást tekintsék semmisnek. Schrempp a per alapjául szolgáló riportban valóban beszélt arról, hogy az egyenlő felekről szóló szlogenre azért volt szükség, hogy meggyőzzék az amerikaiakat. "...Ha azt mondtuk volna, hogy a Chrysler csak egy lesz a DC részlegei közül, valószínűleg nem mentek volna bele az üzletbe..." - szól az idézet. Schrempp azonban úgy érvelt az Egyesült Államok Szövetségi Bírósága előtt, hogy ezzel a mondatával esze ágában sem volt tagadni, hogy valóban egyenlő felek egyesülése lett volna a DC megalakítása.

Most minden a bíró döntésén múlik, aki azt ígérte, hogy a jövő év elején közli a bíróság álláspontját. Ha a bíróság a DC ellen dönt, akkor valószínűleg kénytelenek lesznek kifizetni Kerkorian egymilliárd dolláros követelését, sőt, akár a DC felbomlása is felmerülhet, mint egy lehetőség a sok közül.