Bemutatkozik a Chevrolet Cobalt

2003.12.29. 12:12

A GM a Ford Focus és a Chrysler Neon ellen küldi harcba legújabb modelljét Amerikában.

A Cobalt a GM Epsilon padlólemezére épül, akárcsak az azonos kategóriában versenyző Saturn Ion, és kezdetben kétféle karosszériával kerül forgalomba. A négyajtós rövid csomagtartójával sajátos átmenetet képez a négyajtós limuzinok és az ötajtós csapott hátú autók között. Ezen a modellváltozaton találkozhatunk néhány, határozottan az Opel Astrát idéző formai megoldással, ami azért érdekes, mert egyes korábbi tervek szerint a GM európai kompakt modellje ugyanerre a padlólemezre épült volna. A sportosabb vonalakat kedvelő vásárlókra is gondoltak a GM-nél: a háromajtós elegáns kupé-formát kapott, amelyet látványos hátsó spoilerrel igyekeztek még feltűnőbbé tenni a formatervezők.

A Cobalt motorválasztéka négyhengeres Ecotec motorokból áll: az alapmodellben az Opel modellekből is ismert 2,2 literes 140 lóerős motor dolgozik, az erősebb változatokba pedig vagy az új fejlesztésű 2,4 literes 170 lovas erőforrás kerülhet, vagy egy kétliteres feltöltős négyhengeres, amelyről egyelőre nem tudunk semmi biztosat. A háromféle motort kétféle váltóval szállítják: a vásárló ötsebességes manuális vagy négysebességes automataváltóval rendelheti meg a Cobaltot.

Az új típust először a Los Angeles Motor Shown láthatja élőben a közönség, forgalmazása pedig 2004 negyedik negyedévében kezdődik.