Rinspeed Splash: sportkocsi és motorcsónak egyben

2003.12.30. 11:45

A svájci cég kétéltű kreációja Genfben mutatkozik be élőben 2004 tavaszán, de a fontosabb adatokat két számítógéppel készített képpel együtt már most közzétették.

A Splash első pillantásra egy egyszerű sportkocsinak tűnik, bár 3,76 méteres hosszával szokatlanul rövid, és némi gyanakodásra adhat okot a megemelt orr-rész is, amely egy sportkocsi esetében nem feltétlenül előnyös, viszont a vízben elengedhetetlen. A Splash igazi trükkje a vízben derül ki: a hidraulikusan mozgatható terelőlapok segítségével ugyanis valódi szárnyashajóvá változtatható, amely a vízből nagyrészt kiemelkedve akár 80 km/h sebességgel is haladhat - ez már száguldásnak számít motorcsónakos körökben. Emellett az autó szárazon sem vall szégyent: 5,9 másodperc alatt gyorsulhat 100 km/h sebességre, és akár 200 km/h-val is képes haladni.

Mindezt egy szokatlan felépítésű motor teszi lehetővé: a Splash motorházában egy kéthengeres, 750 köbcentis, turbófeltöltéses motor dolgozik, amely 140 lóerős, legnagyobb nyomatéka pedig 150 Nm 3500-as percenkénti fordulatszámon.

A Rinspeed a Splash-sel olyan területre merészkedett, amely eddig kevés sikert hozott: az eddigi polgári kétéltűek eddig rendre megbuktak, mivel sem szárazon, sem a vízben nem igazán állták meg a helyüket. Az persze igen kevéssé valószínű, hogy a Splash valaha is gyártásba kerül, de példaként szolgálhat más gyártók számára, új irányt szabva a kétéltűek fejlesztésének.