Legyártották a 15. NABI 700SE elővárosi autóbuszt

2004.01.05. 15:13

Mint azt nyári cikkünkben ígértük, igyekszünk figyelemmel kísérni a NABI - kifejezetten a Volán számára fejlesztett - 700SE típusú autóbuszának életét. Így hát nem sokkal elkészülte után megtekinthettük a 15. példányt.

A 2003. július 9-i bemutató óta tíz darabot állítottak szolgálatba a NABI 700SE-ből szerte az országban. Karácsony és szilveszter között újabb 5 darabot szállítottak megrendelőjükhöz. Ezek némi fényezőmunka után a Pannon Volán flottájában állnak majd szolgálatba. A Mecsek lejtőin nemsokára feltűnő buszok közül sikerült az egyik példányt közelebbről is megtekintenünk.

A nyári bemutatóról írt beszámolónk megjelenése óta eltelt időt a NABI a 700SE típus részleteinek finomításával és a gyártási tapasztalatokon alapuló technológiai módosítások kidolgozásával töltötte. A gyár ezen erőfeszítései nyomán jelentősen javulás figyelhető meg a vezető- és az utastér kidolgozásának minőségében, ami bizonyára ösztönzőleg hat az eddig ezen típustól idegenkedő társaságok vásárlási kedvére is.

A kiforrott Scania alapokra épülő busz felépítményével szemben emelt kifogásaink egy részét szépen orvosolták a gyárban. A kezelőszervek rátaláltak végleges helyükre, a lámpa kapcsolója, valamint a retarder karja is a műszeregység mellé került. Az első tucat legyártása után már beépítésük minősége is megfelel az elvárásoknak. A korábban kifogásolt GUMIÁMŽPASZTA nagy mennyiségű használata is feleslegessé vált a pontos illesztések és tömítések nyomán. Az utastérben a korábbinál is ízlésesebb üléseket, valamint most már igényesen burkolt padlót találtunk.

Némi csalódottsággal tapasztaltuk azonban, hogy a kuplung hidraulikafolyadék-tartálya továbbra is a vezető lába fölött helyezkedik el. A természetes helyhez kötöttség mellett nem bántuk volna, ha találnak neki egy félreesőbb zugot, így oszlatva el képzeletünkből a lecsöppenő olaj rémképét. Ennek ellenére - összességében - jelentős javulás tapasztalható a gyártási és összeszerelési minőségben. Ez a tendencia melegséggel tölti el szívünket, mivel úgy tűnik, mi magyarok lassan talán megpróbálunk - és tudunk - saját magunknak is igazi minőséget gyártani. Arról, hogy ezt a pécsi utasok is érezzék, - a Pannon Volán külön kérésére - az ajtó mellé helyezett Scania jel gondoskodik.