Nissan Actic tanulmány: a praktikus jövő?

2004.01.12. 15:48

Az Actic tanulmányautó első pillantásra nem igazán ragadja meg a tekintetet: formája túlzottan áramvonalas, így jellegzetes részleteket alig találunk rajta. A tervezést végző Nissan Design America szakemberei azonban tudatosan tervezték meg így az autót: az Actic sajtóközleménye szerint a karosszéria csak egy kapszula, amelynek feladata, hogy magába zárja az Actic jól használható és modern megoldásokkal telepakolt belső terét.

A Nissan azoknak az igényeit vette figyelembe a tervezéskor, akik nemrég alapítottak családot, és nagy térre van szükségük akár családi kirándulásokhoz, akár hosszabb utazásokhoz. Ezért került az autó a két hagyományos első ajtó mögé két tolóajtó, amelyek B-oszlop híján egyetlen hatalmas nyílást takarnak, és kinyitásukkor a legnagyobb csomagok elhelyezése sem okozhat gondot. Ráadásul az autóhoz jár egy szintén áramvonalas kialakítású pótkocsi, amely akár három személy számára is kényelmes fekvőhelyet nyújthat, de a csomagok számára is több mint elegendő helyet biztosít.

A praktikus kialakítás azonban kevés lett volna egy tanulmányautó egyetlen különlegességének, ezért a Nissannál kialakítottak egy sajátságos fedélzeti rendszert, amelynek középpontjában az Actic kulcstartója áll. Ez az apró eszköz voltaképpen egy 100 GB kapacitású adathordozó, amely amellett, hogy minden fontosabb kényelmi beállítást tárol - például az ülések és a kormány állását - az egész fedélzeti rendszer összes jellemzőjét is magában hordozza, így akár otthon, a személyi számítógépen beállíthatjuk mondjuk a rádiót vagy a navigációs rendszert, és a kulcstartó az autóba beülve minden igényünket pillanatok alatt közli a fedélzeti rendszerrel. A kulcstartó egy további érdekes funkciója, hogy a benne tárolt minták kivetítésével díszíthető az autó teteje, és ezzel a tér hangulata tetszés szerint változtatható.