Rescue: Hummer-verő a Jeeptől?

2004.01.14. 13:13

Végre egy igazi dzsip a Jeeptől, sóhajthatunk fel a Detroitban bemutatott tanulmányautó láttán. A Rescue egyfajta emlékeztető a terepjáró-vásárlóknak, hogy a Jeep bizony e kategória atyja, és a márka szakemberei még mindig emlékeznek rá, hogy hogyan kell igazi terepjárót csinálni.

Az ötajtós karosszérián számos jellegzetes vonás akad, amely a legrégebbi Jeepekre emlékeztet: az autó legelejére tolt első tengely, a különálló sárvédők és persze a kerek lámpák által közrefogott hétlyukú hűtőmaszk, hogy csak a legjellegzetesebbeket említsük. A 94 cm átmérőjű kerekek és a szögletes kialakítás azonban a Jeep egykori katonai részlegének, az AM Generalnak a Hummer néven híressé vált szuperterepjáróját idézik, ahogyan a forma katonás szögletessége a Jeep korábbi modelljeihez mérve meglepő szélessége is. A tanulmány egyik sajátossága, hogy szükség esetén szinte teljesen nyitottá tehető: lehajtható a szélvédő, leszerelhető a négy ajtó, az első tolótetőnek valamint a hátsó vászontetőnek köszönhetően eltüntethető a fedél a bent ülők feje fölül és a hátsó ajtó is úgy hajtható be, hogy szabadon hagyja a hátsó ajtónyílást, így a nyílászárók számát tekintve is utolérhető az ős-Jeep egyszerűsége.

A látványos forma mellett jónéhány műszaki csemegét is felvonultattak a Jeep tervezői a Rescue megalkotásakor. A futómű például hátul még a megszokott csavarrugós kivitelű, viszont elöl légrugózást találunk, amely állítható magasságával terepen is jó szolgálatot tesz. A kiegészítőket úgy válogatták össze, hogy az autó megfeleljen nehéz terepen mentési feladatok ellátására (rescue=mentés). Így került bele egy 10 kW teljesítményű generátor, amelyről különböző elektromos eszközöket lehet táplálni, háromdimenziós navigációs rendszer, alváz alatti kamera az alattomos terepen való biztonságos haladás érdekében, hőérzékelő kamerák éjszakai és rossz látási viszonyok közt történő kereséshez, műholdas telefon és rövidhullámú adóvevő, digitális kamera műholdas átviteli képességgel, és persze két távirányítással is működtethető csörlő.

A Jeep Rescue igen hasznos jármű lehetne, és a Hummerhez hasonlóan akár divatcikként is beválhatna, ha valaha is elkészülne a sorozatgyártású változat, de eddig még utalásként sem hangzott el semmi a Jeep részéről a gyártásra vonatkozó terveket illetően.