Új Toyota Corolla Verso: villámgyors megújulás

2004.01.26. 11:35

Ez a tempó még a japánoktól is meglepő: két és fél évvel bemutatása után leváltják a Toyota kompakt egyterűjét. Az új Corolla Versóról egyelőre nem közöltek túl sok konkrét információt, így csak sejthető, hogy műszakilag meg fog egyezni az eddig forgalmazott változattal, hiszen aligha valószínű, hogy a forma teljes újratervezése mellett a műszaki tartalom átdolgozására is jutott volna elegendő idő és pénz.

A 2001 szeptemberében bemutatott előd hullámzó övvonala és nagy üvegfelületei nyomtalanul eltűntek az újabb változatról: az ED 2 nevű európai tervezőstúdió szakemberei láthatóan azt a feladatot kapták, hogy a csapott hátú Corolla és az új Avensis modellekkel harmonizáló buszlimuzint alkossanak. Így a jelenlegi Versóból csak a hegyesen végződő oldalablak-sor és az íves tetővonal maradt meg, az övvonal viszont szigorúan kiegyenesedett, a sárvédő-íveket pedig vaskos szélesítésekkel tették erőteljesebbé. Teljesen új az autó orra is, a rombuszforma lámpákat szögletesebb, trapézforma egységek váltják fel, a hűtőmaszk pedig egyértelműen az Avensist idézi. Végső soron az új Corolla Verso semmivel nem kelt modernebb, vagy izgalmasabb hatást mit az eddig forgalmazott típus, viszont azzal ellentétben, és a többi Toyota tömegmodellel egységben, aligha kelt majd szélsőséges érzelmeket. Így a vásárlók ráérnek a márka hagyományos erősségeivel, a tökéletes illesztésekkel és a zajszigetelés hatékonyságával törődni.

A Corolla Verso kívülről és belülről egyaránt teljesen új karakter, legalább annyira új autó, mint az új Opel Astra, amely szintén az elődje padlólemezére épül. Így a Toyota európai stratégái joggal remélhetik, hogy a márka végre a kompakt buszlimuzinok kategóriájában is biztosabban megvetheti a lábát.