Tovább tárgyal az MG-Rover Szlovákiában

2004.01.29. 16:15

Az első hírek még tavaly októberben érkeztek a brit autógyártó szlovákiai terveiről, most azonban újabb adatok láttak napvilágot. A korábbi pletykákban szereplő 400 millió eurós beruházás helyett újabban már csak 200 millióról hallani, ami állítólag egy évi 100 ezer autó előállítására képes üzem felépítésére volna elegendő.

Mint az emlékezetes, az MG-Rover korábban a Daewoo-FSO vezetőivel és hitelezőivel tárgyalt, de úgy tudjuk, a megfelelő pénzügyi garanciák híján ezek a tárgyalások végleg zátonyra futottak. Az MG-Rover számára azonban a kontinentális Európában való boldogulás érdekében létfontosságú lenne, hogy gyártókapacitást szerezzen Közép-Európában, ahol az alacsony munkabérek és kedvező valutaváltási feltételek miatt jóval kisebb gyártási költségre számíthat mint Nagy-Britanniában. Ez azt jelentené, hogy számos piacon versenyképesebb árakkal jelentkezhetne a márka, és olyan szintre növelhetné eladásait, amely lehetővé tenné a cég nyereséges működését.

Szlovákia több szempontból is vonzó lehet az MG-Rover számára, mivel az utóbbi időszakban megszaporodott autógyárak miatt - egyebek közt Szlovákiában létesül a PSA, a Toyota és a Hyundai új üzeme is - az országban számos nagy autóipari beszállítónak van kiépített bázisa vagy saját gyára.