Lotus: három új típus 2007-ig?

2004.02.12. 10:54

A brit sportkocsigyártó az Elise és az Esprit utódai mellett állítólag egy négyüléses modellen is dolgozik. A legnagyobb durranásnak az új Esprit ígérkezik. Az új típus a Lotus információi szerint megőrzi elődje fontosabb tulajdonságait: könnyű lesz, kiváló úttartású és villámgyors. Legnagyobb sebessége a tervek szerint elérheti a 320 km/h-t. Emellett meg fog felelni az összes létező biztonsági és környezetvédelmi szabványnak, így semmi sem akadályozhatja meg, hogy az összes fontos piacon felvegye a harcot legnagyobb vetélytársaival, a Ferrari F360-assal, a Porsche 911-essel és a Lamborghini Gallardóval. Az új Esprit állítólag vásárolt motorral készül majd, akárcsak az Elise: a pletykák szerint a Toyota 4,3 literes V8-asát alakítják át a Lotus céljainak megfelelően. A tervek szerint a bemutatót két év múlva Genfben tartják.

Ugyanekkor érkezik az Elise utódja is, amelyre elsősorban az amerikai piac miatt van szükség: az Elise a napokban kapott három éves felmentést az Egyesült Államok biztonsági előírásainak egy része alól, így megkezdődhet a forgalmazása a Lotus számára kulcsfontosságú piacon, de mire a különleges engedély lejár, meg kell érkeznie az utódnak. Az amerikai szabályok miatt biztos, hogy a következő Elise új első gyűrődő zónát és új lámpákat kap, azonban igen valószínű, hogy a lényeges elemeken, így a bevált alumínium vázszerkezeten és a kiváló futóművön nemigen változtatnak.

A harmadik modellel kapcsolatban egyelőre igen kevés konkrétumot tudunk. Az biztos, hogy egy négyüléses kupé modellről van szó, amely az egykori Excelhez hasonlóan orrmotoros és hátsókerék-hajtású lesz. A fejlesztéshez az Espritnél is használt rugalmas gyártási eljárást alkalmazzák majd, amely lehetővé teszi, hogy számos méregdrágán fejleszthető alkatrészt változtatás nélkül alkalmazzanak több típusban is, így csökkentve jelentősen az egyes típusok gyártási költségeit. Az árban az Elise és az Esprit közé illeszkedő Lotus állítólag ugyanazt a V8-as motort kapja mint az Esprit, de persze kisebb teljesítménnyel. A harmadik Lotus modell megjelenése 2007 elejére várható.

A Lotus tervei szerint a három új modellből összesen akár évi 10 ezer példány is készülhetne, és így a cég visszaszerezhetné elvesztett pozícióját a leghíresebb sportkocsigyártók között.