Jön az új 5-ös BMW Touring

2004.02.19. 14:23

A limuzin után Genfben bemutatkozik a kombi ötös is. Az új modellváltozat formatervére nem érdemes sok szót vesztegetni. A B oszlopig azonos a limuzinéval, és hátul sem találkozunk igazán formabontó megoldásokkal: úgy tűnik, mintha a Touring esetében visszafogták volna a formatervezők kezét.

Ebben az esetben azonban nem is a külső az igazán lényeges, hanem a belső tér használhatósága. A kombi hátuljában alaphelyzetben 535 liternyi csomag fér el, de a 60:40 arányban dönthető üléstámláknak köszönhetően szükség esetén 1650 litere is növelhető a hasznos raktér térfogata. Ez utóbbi adat 125 literrel több lett a korábbi ötös Touringhoz képest, ami elsősorban annak köszönhető, hogy az új modell külsőre is nagyobb mint elődje volt: hossza 4,48 méter, szélessége 1,85 méter, magassága pedig 1,49 méter.

Az autót eleinte egy 2,5 és egy 3 literes hathengeres dízelmotorral, valamint egy 2,5 literes hathengeres és egy 4,4 literes V8-as benzinmotorral lehet majd megrendelni, de ősztől kínálják a típust a szintén Genfben bemutatkozó kétlépcsős feltöltésű dízelmotorral is. A motorpaletta 2005 tavaszán válik teljessé az 520i és 530i változatok bemutatásával. A Touring alapfelszerelésként hatsebességes manuális váltót kap, de minden változathoz megrendelhető a hatsebességes Steptronic automataváltó és az erősebb modelleket némi felárért szekvenciális elektromechanikus (SMG) váltóval is szállítják. A Touring forgalmazása a BMW közlése szerint a legtöbb piacon májusban kezdődik.