10,5 millió fontot spórolt a BMW-nek a Mini-gyár

2004.02.20. 14:37

Az elmúlt két évben 10,5 millió fontot takarítottak meg a dolgozók javaslatai alapján a BMW oxfordi gyárában, ahol a Minik összeszerelése zajlik.
A projekt keretében minden dolgozó három javaslatot tehet évente a munkafolyamatok és a cég működésének javítása érdekében. A tavaly befutott 14 333 ötletből összesen 11 064-et fogadtak el, és vezettek be a gyakorlatban, azaz a vezetőség a dolgozók öleteinek minegy négyötödét jónak találta. Ezek között voltak egészen apró dolgok, mint például a felhasznált papírmennyiség csökkentésére irányuló ötlet, de jelentkeztek egészen komplex mérnöki megoldásokkal is. A gyártósor fölé benyúló, a festőberendezést munka közben is tölteni képes segédkart például már egy ideje alkalmazzák az autók fényezésénél.
Ezzel párhuzamosan fut egy csoportmunkát szorgalmazó program is. Itt több mint kétszáz, 8 és 15 közötti tagot számláló csapatot alakítottak a dolgozókból, a csoportok külön-külön tehetnek javaslatokat a termelés javítására. Minden hónapban kilencven percre leállnak a futószalagok, ekkor kerül sor az új ötletek bemutatására, és a már alkalmazottak értékelésére.
Tony Heiss, a gyár igazgatója nagyon elégedett az eredményekkel. "Szép lassan sikerült átállnunk a direktívák alapján működő irányítástól a sokkal autonómabb, csapatok által közösen végzett munkáig. Ezzel a munkakörülmények és célok kialakítása közvetlenül a dolgozók kezébe került, és ennek pozitív hatása az üzletmeneten is érződik."
A 24 BMW-tulajdonú gyárban tavaly bevezetett hasonló programok mintegy 43 millió fontot takarítottak meg a cég számára. Arról nem szól a hír, hogy a megtakarítások mekkora százalékát fordították a dolgozók életkörülményeinek javítására.