Maserati GrandSport: elegancia felsőfokon

2004.02.27. 14:05

A Maseratinál fogták a GT Coupét, és a legfinomabb smirglivel nekiláttak az autó átdolgozásának. A végeredmény az eleganciát sugárzó GrandSport nevet kapta, nem véletlenül. A tervezők munkája első pillantásra szinte fel sem tűnik, inkább csak érezni lehet a változásokat. Hogy a nagyobb hűtőmaszk, az új lökhárítók vagy az átdolgozott belső jól áll-e a Maserati kupéjának, azt mindenki döntse el maga - a TotalCar Hírszerkesztők Bizottságának mindenesetre bejön az új forma - viszont az adatok azt mutatják, hogy mindez előnyére válik az autónak. A 10 mm-el leültetett futómű, valamint az új lökhárítók révén az autó légellenállási tényezője 0,33-ra csökkent, miközben az autóra kiegyensúlyozottabb leszorító erők hatnak, azaz a GrandSport ha csak egy kicsivel is, de stabilabb és gyorsabb lehet mint a GT Coupé.

Az új modellváltozat többi alkatrészén is érezhető, hogy a tervezők igyekeztek egyszerre javítani az autó paraméterein és növelni annak élvezeti értékét. A 4,2 literes V8-as például 10 lóerővel nagyobb teljesítményű lett, azaz most kereken 400 paci erejét képes mozgósítani. De a hangjával is törődtek a mérnökök: amellett, hogy alapállapotban is élvezet hallgatni, egy kipufogórendszerbe épített szelep révén a hangorkán is átállítható sportfokozatba, mindössze a műszerfalon található gombot kell megnyomni. A Cambiocorsa fedőnevű szekvenciális váltót is továbbfejlesztették, így a kapcsolások most 35 %-kal gyorsabbak mint korábban. Emellett a váltó fokozatait hosszabbra vették, így a GrandSport csúcssebessége 290 km/h-ra nőtt. A futómű is különbözik attól, amelyet a GT Coupéban alkalmaznak: az egy centis ültetés miatt keményebb rugókat és lengéscsillapítókat kapott az autó, a 19 hüvelykes felnik és az alacsony profilú (elöl 235/35-ös, hátul 265/30-as) gumik pedig kisebb kúszási szöget, és ezzel kiszámíthatóbb és gyorsabb kanyarvételi tulajdonságokat eredményeznek.

A többi átalakítás nagyrészt a belső teret érinti: új anyagokkal és formákkal igyekeztek még elegánsabb és barátságosabb környezetet teremteni a gondtalan száguldáshoz. A Grand Sport már a nyártól kapható lesz Európa Maserati kereskedéseiben.