A Rolls-Royce kabrióval ünnepel

2004.03.02. 16:47

Május 4-én lesz a Rolls-Royce fennállásának századik évfordulója, ebből az alkalomból egy hatalmas méretű négyüléses kabrióval ünnepelnek, mely csatlakozik a száz év alatt EX-jelzéssel bemutatott nagyméretű tanulmányautók hosszú sorához. A kisebb méretű koncepcióik Goshawk néven futottak. A tavaly januárban bemutatott Phantom óta ez a legújabb Rolls-Royce modell.

Az EX100-at dizájnját egy elegáns luxusyacht mintájára készítették el a tervezők, akik a hatalmas karosszéria-felületeket hajópadló jellegű borításokkal kombinálták. Úgy látszik a fa újabb formában tér vissza az autókba, hiszen a ma bemutatott Stola limuzinhoz hasonlóan az új Rolls padlóját és csomagterét is falécekkel burkolták.

Az autó multilink első és kettős keresztlengőkaros hátsó felfüggesztése és fogasléces kormányműve a Phantomból származik. A motortér brutális teljesítményt rejtegethet, amelyről a gyár jó szokása szerint nem nyilatkozik, mindenesetre elképzeléseink lehetnek a hatfokozatú automataváltó elé szerelt kilenc literes (!) V16-os, 64 szelepes szívómotor teljesítményéről.

A Rolls új csónakját mindenesetre nem sokan fogják kormányozni, hiszen az elkészült példány bemutatóautó státuszban a cég tulajdonában marad, sorozatgyártása pedig fel sem merült.